top of page

Regenerare urbană - Extindere zonă cu funcțiuni centrale

© All rights for content on this website are reserved to Urban Synapse SRL

Concept

Punctul de plecare pentru conceptul echipei noastre a fost reprezentat de două elemente prezente pe sit, elemente care sunt specifice zonei de studiu: vântul puternic ce suflă dinspre Marea Caspică, și focul - datorită faptului că Baku mai este numit și Țara de Foc.

Transpunerea acestor două elemente în cadrul proiectului a fost realizată în mod diferit.

Astfel, conceptul de vânt a fost utilizat pe suprafața întregului ansamblu urban, având un rol important în trasarea circulațiilor și a canalelor de apă, în amplasarea construcțiilor și în alegerea și modelarea terenului. În plus, vântul a generat caracterul ecologic al proiectului, favorizând amplasarea pe sit a unor turbine eoliene, capabile de a schimba tipul energiei utilizate în zonă, și făcând trecerea de la exploatarea de petrol din zonă la exploatarea vântului.

Spre deosebire de conceptul de vânt, conceptul focului a fost utilizat punctual în cadrul proiectului, sub forma unui ansamblu de construcții, care se dorește a deveni un simbol pentru zonă.

 

Obiectivul principal al proiectului a fost restructurarea frontului la Marea Caspică în regiunea Bibi Heybat și crearea unui nou pol de atracție atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii orașului.

Acest pol va fi conectat cu restul orașului prin intermediul unui sistem de trasee pietonale, piste de biciclete și o linie de tramvai. Funcțiunile inserate aici reunesc diverse categorii de populație și activități, între care comunicarea este facilitată prin intermediul spațiilor publice propuse.

Ținând cont de distanța semnificativă (aproximativ 5 km) care există între centrul istoric al orașului și noul ansamblu, am propus conectarea celor două zone prin intermediul unui traseu pietonal pe care se vor amplasa obiecte de mobilier urban sub formă de porți (simbol local). Designul acestora va fi adaptat în funcție de poziția lor în cadrul traseului.

 

Numele proiectului / Proiect de regenerare urbană - Extindere zonă cu funcțiuni centrale

 

locația proiectului / Baku, Azerbaijan

tipul proiectului / design urban - regenerare urbană, Proiect de studiu

suprafața / 46 ha

anul realizării / 2009

birou proiectare / Urban Synapse 

 

Proiect participant la concursul internațional de urbanism al REA  (Réunion des écoles d'architecture), Baku, Azerbaijan, ediția a 14-a, 2009

- tema concursului: “Amenajarea frontului la mare al ora;ului Baku, Azerbaijan”, PREMIUL II

bottom of page