top of page
© All rights for content on this website are reserved to Urban Synapse SRL

Restructurare Campus Politehnic Multifuncțional

Conceptul echipei noastre este reprezentat de analogia dintre un campus universitar și o placă de bază a unui computer, deoarece un campus universitar este suportul pe care se desfășoară activitățile de cercetare, dezvoltare și evoluție științifică, asemenea plăcii de bază care este suportul activității unui computer.

 

Astfel, campusul viitorului pentru Universitatea politehnică din București va trebui să fie (în viziunea noastră), adaptabil, adjustabil, flexibil, extensibil, updatabil, pentru a putea ține pasul cu rapida și constanta evoluție a tehnologiei. În definirea designului acestului Campus, am ținut contde faptul că, în domeniul dezvoltării tehnologice, cantitatea de informații se dublează aproape la fiecare doi ani, de aceea pentru studenții care fac acest tip de universitate, jumătate din informația pe care au învățat-o în primul lor an va deveni depășită moral până în al treilea lor an de studiu.

De aceea, un astfel de campus universitar trebuie să le ofere studenților posibilitatea de a se pregăti pentru job-uri care încă nu există, care folosesc tehnologii ce nu au fost inventate încă, și pentru ca ei să poată fi capabili să rezolve probleme care nu au fost încă identificate.

Pentru a putea răspunde vremurilor exponențiale în care trăim, elementele componente ale unui campus trebuie să fie foarte bine interconectate, formând un circuit deschis în care fluxul de informație, de oameni, de materie, să poată circula cu viteză și eficiență maximă. De asemenea, acest circuit trebuie să amplifice conectivitatea și schimbul în interiorul campusului, dar și în exteriorul acestuia, la nivel local, regional și global.

Acest concept al plăcii de bază și circuitului deschis ne-au ajutat să definim proiectul atât din punct de vedere formal, cât și structural și funcțional. De aceea, conceptul a reprezentat un model în ceea ce privește configurarea principalelor direcții de deplasare pietonale, pentru bicicliști și autovehicule, dar și în ceea ce privește relația dintre clădiri și activități, și de asemenea relația cu orașul.

Numele proiectului / Restructurare Campus Politehnic Multifuncțional

 

locația proiectului / București

tipul proiectului / design urban - restructurare urbană, Proiect de studiu

suprafața / 18 ha

anul realizării / 2009

birou proiectare / Urban Synapse

 

Proiect participant la concursul internațional de arhitectură durabilă ”Holcim Awards 2011”

Secțiunea Next Generation

 

Proiect participant la concursul internațional de urbanism al REA  (Réunion des écoles d'architecture), Paris, Franța, ediția a 15-a, 2010

- tema concursului: “Campusul viitorului”, Nominalizare

bottom of page