top of page

URBAN SYNAPSE.

birou proiectare urbanism

Plan Urbanistic Zonal Luncile Prigoanei

Proiectul de față face referire la dezvoltarea unui ansamblu turistic unde funcțiunea dominantă este cea de cazare, alături de servicii specifice și petrecere a timpului liber. 

 

Zona "Luncile Prigoanei" dispune de un uriaş potenţial de dezvoltare turistică, mai ales în cea ce priveşte turismul legat de sporturile de iarnă. 

În prezent, în zona studiată s-au construit un număr relativ mare de cabane si locuinţe de vacanţă, însă amplasarea acestora nu a respectat nici un plan, făcându-se spontan, şi astfel, zona a căpătat o imagine destructurată, în care elementul natural şi cel antropic nu comunică armonios, construcţiile dăunând peisajului general.

 

Funcţiunea dominantă aici constă astfel în locuire de vacanţă, sezonieră, însă nu există dotări turistice care să încurajeze dezvoltarea turismului montan şi de sporturi de iarnă. Mai există câteva pensiuni însă acestea nu pot face faţă dezvoltării preconizate pentru zonă. 

Se doreşte ca zona să devină un nod turistic de importanţă regională şi naţională o dată cu realizarea Domeniului Schiabil Şureanu, proiect care urmăreşte crearea unui sistem de pârtii de schi şi realizarea dotărilor necesare pentru ca aceste pârtii să funcţioneze la capacitatea dorită.

Luncile Prigoanei reprezintă unul dintre principalele puncte de plecare/sosire al uneia dintre pârtiile propuse în PATZIO. De aceea, administraţia locală doreşte crearea aici a unei zone turistice bine dezvoltate şi structurate. Însă acest lucru necesită o planificare optimă a resurselor naturale şi de teren existente. În plus este nevoie de un control sporit al dezvoltării fondului construit, pentru ca lotizările şi construcţiile realizate ulterior să ajute la definirea unui caracter specific al zonei, fără a dăuna imaginii de ansamblu a zonei. 

Numele proiectului / Plan Urbanistic Zonal Luncile Prigoanei

 

locația proiectului / Comuna Șugag, județul Alba

tipul proiectului / Plan Urbanistic Zonal

suprafața / 60ha

anul realizării / 2010

client / Adninistrația Comunei Șugag

birou proiectare / Urban Synapse, Capitel Proiect

 

PREVIOUS
NEXT
Incadrare
01 INCADRARE REGIONALA
02 EXISTENT
03 REGLEMENTARI URBANISTICE
04 REGIM JURIDIC
05 UNITATI TERITORIALE DE REFERINTA
Foto Luncile Prigoanei.png
bottom of page